Nederlandse beleggers blijken superoptimisten binnen Europa

26 February 2014

Het sentiment onder Nederlandse beleggers is het afgelopen jaar veel sterker verbeterd dan in de rest van Europa. Twee op de drie (67%) beleggers in Nederland kijkt met meer vertrouwen naar de komende twaalf maanden dan een jaar geleden, zo blijkt uit het vandaag verschenen Schroders Global Investment Trends Report 2014, dat gebaseerd is op een onderzoek onder 15.700 beleggers in 23 landen wereldwijd.

Wat betreft het toegenomen vertrouwen van beleggers is Nederland daarmee koploper in Europa. In landen als Duitsland, Frankrijk en België is nog niet de helft van de beleggers optimistischer over de komende 12 maanden dan een jaar geleden. Slechts 6% van de Nederlandse beleggers geeft aan minder vertrouwen te hebben dan vorig jaar. In Europa is alleen in het Verenigd Koninkrijk het percentage pessimisten even laag.

Meer risicobereidheid – Het optimisme onder Nederlandse beleggers gaat samen met een grotere focus op meer risicovolle beleggingen met een potentieel hoger rendement. Acht op de tien (80%) Nederlandse beleggers verwacht de komende 12 maanden te beleggen in aandelen, aanzienlijk meer dan het Europese gemiddelde (69%). In Nederland denkt minder dan een op de tien (9%) beleggers in deze periode te beleggen in bedrijfsobligaties, schatkistpapier of schulden van opkomende markten. Op dat laatste punt scoort Nederland juist weer het laagst in Europa.

De toegenomen risicobereidheid blijkt ook uit de verwachte portefeuillesamenstelling van Nederlandse beleggers. In 2014 ruimen zij 21% van hun portefeuille in voor beleggingen met een hoog risico/hoog rendement (5%-punt meer dan in 2013). In geen ander Europees land zijn risicovolle beleggingen meer in trek bij beleggers dan in Nederland

Nederlandse beleggers kijken ruim buiten hun eigen landsgrenzen en buiten Europa, waar het aandelenbeleggingen aangaat. Er bestaat bij beleggers een groot vertrouwen in Azië. Maar liefst 44% van de Nederlandse beleggers verwacht dat in die markten de beste rendementen gehaald kunnen worden. Alleen Britse beleggers zijn optimistischer over dat werelddeel. Waar het beleggingen in Amerikaanse aandelen, wereldwijde aandelen en opkomende markten betreft, blijken Nederlandse beleggers meer dan welk ander Europese nationaliteit bereid te zijn om in die regio’s te beleggen.

Michel Vermeulen, algemeen directeur van Schroders Benelux: “Het hernieuwde optimisme onder beleggers, waarvan vorig jaar het eerste begin al duidelijk werd, zet versneld door. Het is opvallend dat beleggers in Nederland klaarblijkelijk veel optimistischer zijn dan die in andere landen en bereid zijn om meer risico te lopen en zo rendement te behalen. De koersdaling in de opkomende markten van de afgelopen maanden heeft de Nederlandse belegger weliswaar opgeschrikt, maar hij weet tegelijkertijd dat de toekomstige groei uit Azië zal moeten komen. Voor het komend jaar blijven we over de grenzen kijken om goede rendementen te behalen."

 

Voor de redactie:

Alleen voor de vakpers. Recente persberichten van Schroders vindt u op: http://ir.schroders.com/media

Schroders plc
Schroders is een onafhankelijke, gespecialiseerde asset-manager met een sterke traditie gefundeerd op meer dan 200 jaar ervaring op de beleggingsmarkten. Schroders is genoteerd aan de London Stock Exchange en beschikt over een zeer solide balans en een stabiele eigendomstructuur (47% van de stemgerechtigde aandelen is in bezit van de familie Schroder). Het bedrijf en de werknemers leggen zich exclusief toe op het genereren van rendement voor de klanten. Met in totaal € 307,2 mrd* onder beheer en een internationaal netwerk van 37 kantoren in 27 landen beschikt Schroders over de mensen én de middelen om veelbelovende beleggingskansen op te sporen, waar die zich ook voordoen. Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

*Gegevens per 30-09-2013

Meer informatie over Schroders is te vinden op www.schroders.com.

 

 

Download PDF

 Back